Ayten Turan Yazdı: Sanatçısız mı Sponsorsuz mu?

SANATÇISIZ MI, SPONSORSUZ MU?
Yıllardır dikkatimi çeken ve izlemlediğim bir yapıyı sizlere anlatmak istiyorum.
Yıllar önce bir toplantıda sonradan kim olduğunu öğrendiğim bir beyefendi sahneye çıkıp, bizler olmazsak, sanatçılar olmaz diye bir söylemde bulunmuştu.
Bu söylem bana öyle saçma ve mantıksız gelmişti ki, bir iş adamı parası var diye sanatçı biz olmazsak olmaz demesi bana göre acizliktir.
Sanat bambaşka birşey ses yetenek ve çalışmaya birlikte paranın gücünün yetmeyeceği bir şeydi benim gördüğüm, sanatçılar bana göre özel insanlar olmalıydı.
Ama sonra ki yıllarda farkettim ki, bazı sanatçılar kendi yeteneklerini hice sayar gibi parası olan baronların etrafında fır dönüyor.
Maalesef ki sanat camiası, sponsorlarla dönüyormuş ama sanatçıların unuttuğu bir şey vardı, iş insanlarınında sanatçılara ihtiyacı var, eğer televizyon, basın organları ve sponsor olduğu sanatçılar olmazsa iş insanları kendi reklamlarını nasıl yapacaklardı, eğer kazandırmasaydı bu iş insanları sponsor olabilir kendi adlarını duyabilirler miydi?
İşin aslı dönen bir çark var ve bu çarkın içinde sanatçı da, sponsor da, kendilerini yok saymamalı özellikle birinin parası var diye ben olmazsam sanatçılar olmaz deme gibi bir hadsizlik yapmamalıydı.
Diğer taraftan gerçek sanatçılar, sponsor aramaz, sponsor o sanatçıyı bulur ve yaptığı programlarda sponsor sanatçıya arsasını yok çayını sattırmaz sanatçı çıkar sahneye aslanlar gibi sanatını icra eder, yerine geçer o programda ki reklam işi sanatçıya değil programın yapısını hazırlayan insanlara aittir.
Sanatçı daha şarkısını bile söylemeden çıkıp bilmem nerede arsa bilmem kuvvet macunu reklamı için ekranda olmaz.
Dediğim gibi sanat icra etmek herkesin harcı değildir.
Sanatçı olmakta sadece ellik halay okumakta değildir.
Özellikle Tokat sanatçılarımızın samimiyetine inanarak yazıyorum bu yazımı gerçekten sanat emek demek, fedakarlık demek, birçok sanatçı dostların çektikleri sıkıntıları takip eden biri olarak söylüyorum bazı sanatçı arkadaşlar emek verip bedel öderken gerçekten sanatla alakası olmayan insanların daha çok kazanması bana manidar geliyor.
Özellikle son günlerde yaşadığımız salgın hastalık döneminde en çok sanatçı arkadaşlarımız işsiz kaldı, gerçi çok nadirdir sanırım Tokatta sadece sanatını icra ederek para kazanan.
Bir çok sanatçımız ek iş yapıyor maalesef ki, gün içinde en ağır işlerde evinin rızkını çıkarırken akşamlarıda hem sanat aşkıyla hemde ek kazanç için sahnelerde yerini alıyor.
Birde sanatçı sadece sahnede olmamalı sanatçı her hareketiyle halkına onu takip eden kitlesine örnek olmayı bilmeli ama bakıyorum, ön yargılar içinde bir çok sanatçı arkadaşımız haksız ithamlarda kalıyor ve bazılarıda sadece birkaç eser ezberleyim kendilerine sanatçı diyorlar.
Tabi bunlar gibi birçok örnek gösterebiliriz ama bizim derdimiz sanata ve sanatçıya saygılı olunması, sanatçının kendini yetiştirmesi okuması öğrenmeye açık olması, topluma iyi örnek olması ve iş insanlarının da sanatçının yanında olması sanatçıya kendini özel hissetmesi para için ben olmasam onlarda olamaz gibi bir gaf işlememesi çünkü iş insanları nasıl kolay yetişmiyorsa sanatçılarda çok emek vererek bedeller ödeyerek sanatlarını icra ediyorlar, sanatçıların iş insanlarından bir farkı var ki, bu çok büyük bir fark iş insanları paranın peşinde koşuyorlar ve kazanmaya odaklı yollarında yürüyorlar.
Sanatçılar öyle mi?
Sanatçı aşkla sanatını yapmak istiyor, sonuçta para için değil içinde ki, sanat aşkıyla bunu yapıyor ve yeri geliyor birçok ek iş yaparak ekmeğini kazanıyor.
Şansı yaver giderse iyi paralar kazansada bazen o şans hiç gülmüyor, sanatı yok sayanların yüzünden sanatçı zor yanlış yollarda yürümek zorunda bırakılıyor.
Son olarak ne sanatçıya nede iş insanlarına ego ve haddini aşan sözler yakışmaz, bırakın herkes işini yapsın unutmayın iş insanları sanatçılar sayesinde seslerini duyurabiliyorlar, sanatçılarımızda maalesef ki, bu iş insanlarının destekleriyle ayakta durabiliyorlar, maalesef diyorum bu çok adaletsiz bir çark ve bu çarkın dişleri ne kadar bellide olsa en ufak bir sarsıntıda yanlış hamlede kırılan sanatçıların çarkı oluyor.
Sanatla kalın,
Ayten Turan 11/09/2020
-
F. Kaplan: Eğrisiyle Doğrusuyla, Gazetecilik mi Tetikçilik mi?
-
Erbaa Belediyesi İki Mahalle Arasında Bölünmüş Yol Çalışması Başlattı
-
Fatih Kaplan: Erbaa Kaymakamı İç İşleri Bakanı’nın Zıddına Kararlar mı Alıyor?
-
Tokat Birinci Yaprak Festivali Yoğun İlgiyle Düzenlendi
-
Erbaa Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi Kapasite Artışı Toplantısı Yapıldı
-
Fatih Kaplan: Eds’de Kafa Karışıklığı Can mı Önemli Para mı?
YORUM BIRAK
YORUMLAR
HABER LİSTESİ
-
01
F. Kaplan: Eğrisiyle Doğrusuyla, Gazetecilik mi Tetikçilik mi?Geçtiğimiz günlerde Erbaa Belediyesi’nin Sgk borçlarından dolayı Kongre Kültür merkezinin ipotek verildiğine dair bir haber yayınladı. Pek girmek istemediğimiz bir mevzu olan fakat takipçilerimizin ısrarlarıyla konuya dâhil olmak zorunda kaldık. Kapsamlı bir araştırma yapmadan yazmak ise sorumlu bir gazetecinin yapacağı iş değil o yüzden araştırmamız birkaç gün sürdü ve konunun detaylarını tarafsız şekilde aktarıyoruz. Öncelikle […] -
02
Erbaa Belediyesi İki Mahalle Arasında Bölünmüş Yol Çalışması BaşlattıOsman Gazi Caddesi’nde bulvar düzenleme çalışması başlatıldı Erbaa Belediyesi Ziya Gökalp Mahallesi ile Kuruçay Mahallesini birbirine bağlayan Osman Gazi Caddesi’nin çift yönlü hizmet veren bölümünde bulvar düzenleme çalışması başlattı. Erbaa Belediyesi yeni yerleşim alanlarıyla hızla gelişen Ziya Gökalp Mahallesi ile Kuruçay Mahallesini birbirine bağlayan Tepeşehir Yatılı Bölge Ortaokulu yanındaki Osman Gazi Caddesi’nin çift yönlü hizmet […] -
03
Fatih Kaplan: Erbaa Kaymakamı İç İşleri Bakanı’nın Zıddına Kararlar mı Alıyor?Son günlerde ülke gündeminde ilk sıralarda yer alan konuların başında; Trafik kazaları ve buna bağlı olarak, hız sınırları, hız limitlerinin artırılması, Eds hız limitleri ve radarla hız kontrolü konuları bir hayli konuşuluyor. Erbaa’da ise son günlerde Sayın Kaymakamımız İsmail Altan Demirayak tarafından şehir giriş çıkışlarında bulunan Eds hız limitlerinin artırılmasının düşünüldüğünü hatta bu konuda ısrarcı […] -
04
Tokat Birinci Yaprak Festivali Yoğun İlgiyle DüzenlendiTokat STK larından biri olan TÜM TOKKON 2018 Yılında ilkini başlattığı Tokat Tanıtım günlerinden sonra bir ilke daha imza attı. Tokat 1. Yaprak Festivalini Avcılar Firuzköy kapalı Semt Pazarında gerçekleşti. Tokat Tanıtım günleri nasıl bir marka olduysa, Tokat Yaprak festivali de geleceğin marka Festivallerinden biri olacak diye düşünülüyor. 2018 Yılında TÜM TOKKON genel başkanı Sayın […] -
05
Erbaa Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi Kapasite Artışı Toplantısı YapıldıErbaa Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi kapasite artışı projesi kapsamında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Erbaa Belediyesi tarafından atık su arıtma tesisinin kapasite artırımı projesi kapsamında Paydaş katılımı ve halkın bilgilendirilmesi’ toplantısı yapıldı. Ahmet Yenihan Kongre ve Kültür Merkezi’nde 30 Mayıs 2025 günü saat 15.00’de gerçekleşen toplantıya birim müdürleri ve Erbaa Belediye Başkanı Ertuğrul Karagöl katıldı. Bilgilendirme […]