M. Emin Güreldi Yazdı: İnsanlığa Vurulan Pranga: Sosyal Medya

İnsanlığa Vurulan Pranga; Sosyal Medya
Son yıllarda akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte sosyal medya kullanımı da bir hayli artmıştır. Düşüncelerimizi dile getirdiğimiz, gündeme ilişkin fikirlerimizi paylaşabildiğimiz, devlet yöneticilerinin dikkatini çekebildiğimiz bir mecra olmasının yanında sosyal medya; gündelik hayatımıza dair paylaşımlar da yapabildiğimiz bir ortamdır. Sosyal medya telefonların taşınabilir hale gelmesi ile birlikte gündeme dair haberleri anında alma şansını bize tanımış ve televizyon ve gazete gibi yayın organlarına karşı olan talebi azaltmıştır. Bu gibi nedenlerden ötürü hayatımızın önemli bir kısmını geçirdiğimiz bir mecra olmaktan çıkan sosyal medya, hayatın ta kendisi olma yolunda da hızla ilerlemektedir. Telefonlarımızın ekranları dünyaya açılan bir kapı olmuştur.
Buradan baktığımızda her şey tozpembe görünse de, işin arka planına baktığımızda insanlığın nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu görüyoruz. Sormamız gereken bazı sorular var.
Örneğin;
- Sosyal medya şirketleri hayatımızı bu kadar etkileyen programlardan neden ücret almıyorlar?
- Bu şirketlerin bu işten karı ne?
- Bu şirketlerin bu işten çıkarları ne?
Yakın zamanda gerçekleşen ABD Başkanlık Seçimleriyle birlikte sosyal medyanın nasıl bir güç olduğu tekrar gün yüzüne çıktı. Darbeler yapan, iç savaşları dizayn eden, lider suikastları planlayan ve yürüten, sınır ötesi operasyonlarla boy gösterisi yapan ve dünyanın en güçlü ülkesi olarak nitelendirilen ABD’nin Başkanı D. Trump bir gecede Silikon Vadisi yöneticileri tarafından, sosyal medyanın her mecrasında susturuldu. Paylaşımları kısıtlandı veya kaldırıldı. Dikkat edin dünyanın en güçlü ülkesinin devlet başkanı henüz görevdeyken yaşandı tüm bunlar. Ardından yine bu şirketlerin de destekleriyle Joe Biden seçildi. Kısacası sosyal medya şirketleri ABD’de yasal bir darbe gerçekleştirdi. Bu durum en güçlü devletlerin bile bu şirketler tarafından nasıl kontrol edildiğini bize göstermektedir. Bugüne kadar güç haritasının bir tarafında ABD, öbür ucunda diğer ülkeler vardı. Artık bu haritada sosyal medya şirketleri ve tüm dünya var. Eğer bu şirketlere önlem alınmazsa önümüzdeki on yıllarda savaşlar ülkeler arasında değil, şirketler ve ülkeler arasında yaşanacaktır. Artık yeni mücadele milletlerin ve ulusal devletlerin bu küresel çete ve bunların enstrümanları olan sosyal medya platformları arasında yaşanacaktır. Bu mücadelede dik durabilen ve fedakarlık yapan milletler ayakta kalabileceklerdir. Milletler bu durumun ciddiyetini kavrayamazlarsa ve sosyal medya kullanımının bir özgürlük olduğunu düşünerek hareket ederlerse bu küresel hegemonyanın kurbanı olacak ve özgürlüklerini asıl o zaman kaybedeceklerdir.
Eğer bu durum gerçekleşirse milletler sosyal medya şirketlerinin sözünü dinleyen ve özgürlüklerini kaybetmiş milletler olarak varlıklarını sürdürmeye devam edecekler, belki de yıkılacaklardır.
Yazının başlarında birkaç soru sormuştuk. Bunlardan birisi de bu şirketler neden bu mecraları ücretsiz sunuyorlar sorusuydu. Bu şirketlerin ücret talep etmemesinin tek nedeni; bu platformlara karşı bağımlılığı artırmak ve dünya üzerinde böyle bir güç elde etmek amacının güdülmesidir. Bir Anadolu hikayesinde; Fareye deliğinin önünde peynir var demişler fare bu işte bir hinlik var demiş diye geçer.
Sosyal medya şirketlerinin bu platformları ücretsiz sunmalarının arkasındaki kirli planlar yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya ve bu şirketlerin masum maskeleri düşmeye başlamıştır. Bu şirketlerin merkez binalarında bulunan disklerde tüm dünyanın bilgilerinin saklandığı bir gerçektir ve bunun getirdiği tehlikeyi göz ardı etmemiz mümkün olmamalıdır.
Gücünün farkında olan şirketler artık dünyayı ve dünyayı yöneten liderleri kontrol altına alma gayreti içine girdiler ve bunun ilk adımını ABD’de attılar. Sırayla tehdit gördükleri liderlerin iplerini tek tek ellerine almaya çalışacaklar, alamazlarsa ipleri ellerinde olan liderleri önümüze getirip başa geçirmeye çalışacaklardır. Kısacası ülkelerin hem demokrasilerine hem özgürlüklerine hem de egemenliklerine büyük darbe vuracaklardır.
Devletler de yavaş yavaş bu tehlikenin farkına varmış ve gerekli önlemleri almaya başlamışlardır. Türkiye’de de yeni uygulanmaya başlayan Sosyal Medya Yasası ile bu şirketlerin ülkemizde kurmaya çalıştıkları otoriteye ağır bir darbe vurulmuştur lakin bu yasa bu mücadele için yeterli bir hamle değildir. Ülkemizin kendi şirketimizi oluşturup kendi uygulamalarımızı geliştirip diğer uygulamaların kullanımını engellemesi gayet olumlu bir adım olabilir. Bizlere düşen ise devletlerin atacakları bu adımları anlayışla karşılamak ve bu kararları hassasiyetle uygulamaktır.
Umarız gereken adımlar en kısa sürede atılır ve bu tehlikeler ülkemizi için tehdit haline hiç gelmemiş olur.
Kelepçeli eller alkış tutamaz!
Saygılarımla…
Mehmet Emin Güreldi 15/03/2021
-
F. Kaplan: Eğrisiyle Doğrusuyla, Gazetecilik mi Tetikçilik mi?
-
Erbaa Belediyesi İki Mahalle Arasında Bölünmüş Yol Çalışması Başlattı
-
Fatih Kaplan: Erbaa Kaymakamı İç İşleri Bakanı’nın Zıddına Kararlar mı Alıyor?
-
Tokat Birinci Yaprak Festivali Yoğun İlgiyle Düzenlendi
-
Erbaa Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi Kapasite Artışı Toplantısı Yapıldı
-
Fatih Kaplan: Eds’de Kafa Karışıklığı Can mı Önemli Para mı?
YORUM BIRAK
YORUMLAR
HABER LİSTESİ
-
01
F. Kaplan: Eğrisiyle Doğrusuyla, Gazetecilik mi Tetikçilik mi?Geçtiğimiz günlerde Erbaa Belediyesi’nin Sgk borçlarından dolayı Kongre Kültür merkezinin ipotek verildiğine dair bir haber yayınladı. Pek girmek istemediğimiz bir mevzu olan fakat takipçilerimizin ısrarlarıyla konuya dâhil olmak zorunda kaldık. Kapsamlı bir araştırma yapmadan yazmak ise sorumlu bir gazetecinin yapacağı iş değil o yüzden araştırmamız birkaç gün sürdü ve konunun detaylarını tarafsız şekilde aktarıyoruz. Öncelikle […] -
02
Erbaa Belediyesi İki Mahalle Arasında Bölünmüş Yol Çalışması BaşlattıOsman Gazi Caddesi’nde bulvar düzenleme çalışması başlatıldı Erbaa Belediyesi Ziya Gökalp Mahallesi ile Kuruçay Mahallesini birbirine bağlayan Osman Gazi Caddesi’nin çift yönlü hizmet veren bölümünde bulvar düzenleme çalışması başlattı. Erbaa Belediyesi yeni yerleşim alanlarıyla hızla gelişen Ziya Gökalp Mahallesi ile Kuruçay Mahallesini birbirine bağlayan Tepeşehir Yatılı Bölge Ortaokulu yanındaki Osman Gazi Caddesi’nin çift yönlü hizmet […] -
03
Fatih Kaplan: Erbaa Kaymakamı İç İşleri Bakanı’nın Zıddına Kararlar mı Alıyor?Son günlerde ülke gündeminde ilk sıralarda yer alan konuların başında; Trafik kazaları ve buna bağlı olarak, hız sınırları, hız limitlerinin artırılması, Eds hız limitleri ve radarla hız kontrolü konuları bir hayli konuşuluyor. Erbaa’da ise son günlerde Sayın Kaymakamımız İsmail Altan Demirayak tarafından şehir giriş çıkışlarında bulunan Eds hız limitlerinin artırılmasının düşünüldüğünü hatta bu konuda ısrarcı […] -
04
Tokat Birinci Yaprak Festivali Yoğun İlgiyle DüzenlendiTokat STK larından biri olan TÜM TOKKON 2018 Yılında ilkini başlattığı Tokat Tanıtım günlerinden sonra bir ilke daha imza attı. Tokat 1. Yaprak Festivalini Avcılar Firuzköy kapalı Semt Pazarında gerçekleşti. Tokat Tanıtım günleri nasıl bir marka olduysa, Tokat Yaprak festivali de geleceğin marka Festivallerinden biri olacak diye düşünülüyor. 2018 Yılında TÜM TOKKON genel başkanı Sayın […] -
05
Erbaa Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi Kapasite Artışı Toplantısı YapıldıErbaa Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi kapasite artışı projesi kapsamında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Erbaa Belediyesi tarafından atık su arıtma tesisinin kapasite artırımı projesi kapsamında Paydaş katılımı ve halkın bilgilendirilmesi’ toplantısı yapıldı. Ahmet Yenihan Kongre ve Kültür Merkezi’nde 30 Mayıs 2025 günü saat 15.00’de gerçekleşen toplantıya birim müdürleri ve Erbaa Belediye Başkanı Ertuğrul Karagöl katıldı. Bilgilendirme […]